Monday, February 21, 2011

Suur porgandipirukas


Pilt ei ole just kõige isuäratavam, aga tegelikult on tegu väga heamaitselise küpsetisega. Retsept pärineb Tallinna Teeninduskooli 23 leheküljelisest väljaandest "Porganditoidud" mille sain kunagi Maamessilt.

Pärmi-muretaigen:
1/3 klaasi piima
soola
suhkrut
purustatud kardemoni
25 g pärmi
1 muna
100 g võid või margariini
200 g jahu (mul läks natuke rohkem)
(muna piruka määrimiseks)

või 350 g pärmi-lehttainast

Täidis:
500 g porgandeid
50 g võid
soola
suhkrut
riivitus muskaatpähklit
2 keedetud muna

Taina valmistamiseks vedelda pärm suhkruga. Lisa sool, peenestatud kardemon, muna ja külm piim. Tõsta kaussi või tainalauale jahu ja haki juurde või- või margariinitükikesed. Lisada juurde vedelik ja sõtkuda kiiresti ühtlaseks tainaks. Asetada külma seisma.
Täidise jaoks riivi porgandid ja keeda soolaga maitsestatud vees pehmeks. Tõsta riivitud porgandid kaussi ja lisa või, suhkur, kahvliga purustatud munad, riivitud muskaatpähkel ja vajadusel lisa soola. Lase täidisel enne piruka vormimist jahtuda.
Piruka valmistamiseks rulli taigen lahti 3 mm paksuselt (35*25-30 cm), asetada keskele(piki tainast) täidis ja vormi pirukas nii, et tainaservad tõsta üksteise peale ja näpista kinni. Kui soovid, määri pirukas pealt lahtiklopitud munaga. Küpsetada 180 kraadi juures kuldpruuniks.

2 comments:

Viivika said...

Berle sa pead pettuma. Minu arvates on pilt väga maitsev:).

Birgit said...

Siis on ju väga tore ;) !