Saturday, March 3, 2012

Idandatud mungoad


Idandites leidub D- ja K- vitamiini, karotenoide ning mineraalaineid: kaaliumi, magneesiumi, kaltsiumi, naatriumi, tsinki, koobaltit, väävlit, räni, rauda jt. Idandamisel tekib juurde asendamatuid aminohappeid ja küllastamata rasvhappeid, samuti suureneb E- ja B- grupi vitamiinide hulk.
Idud sisaldavad ka suurepäraseid kiudaineid. Noortes idudes on peidus tohutu fermentide energia, mistõttu peaks kasutama toiduks ainult värskeid ja töötlemata idandeid.
Puhkeolekus seemnetes C-vitamiini ei ole, see tekib idandamisel. Ensüümide ja piimhappe sisaldus suureneb idandamisel mitu korda. Idandites leiduv kestaine soodustab maotegevust ning tekitab täiskõhutunde. Idandid aitavad kehal puhastuda, viia organismist välja jääkprodukte, mürke, liigset kolesterooli, mitteorgaanilisi ja teisi kahjulikke aineid, teevad kahjutuks mutageene, mis on organismi sattunud, aitavad ravida ka hea- ja pahaloomulisi kasvajaid.

Eespool on idandamata mungoad:


Info allikas: Vianaturale.ee

Sellel samal leheküljel on ka ära toodud idandamise erinevad meetodid. Minu ema idandas mungubasid ühe Tupperware nõu abil.

Mulle meeldib mungube niisama süüa ning võileiva peale sobivad need samuti ideaalselt. Kuna ema alles alustas idandamist, siis ei ole ma veel jõudnud neid teistes roogades kasutada, aga kindlasti teen seda.

Kasutasin mungoa idandeid võileivakattena.
Võtsin koorikleiva, sinna peale sulatatud juust kukeseentega, kalkuni kintsuliha, tomatit, värsket kurki, idantatud munguoad ja maitseks lisasin sojakastet. Maitses hea ja värske;)!

No comments: