Wednesday, January 12, 2011

Karamelline õunakook


Selle koogi retsepti leidsin ajakirja Kodu ja Aed oktoobrikuu (2009) numbrist. Tuli väga hea ning sugugi mitte nii magus nagu ma kartsin. Muutsin natukene retseptis antud koguseid ning küpsetusaega vähendasin lausa poole võrra, sest vastasel korral oleks saanud süüa sütt ;) .

Tainas:
3-4 kõva hapukat õuna
100 g pehmet võid (selle hulgas on ka või mis kulub vormi määrimiseks)
0,5 tl soola
0,5 dl suhkrut
1 dl Demerara suhkrut
1 tl vaniljesuhkrut
2 muna
200 g jahu
1,25 tl küpsetuspulbrit
100 ml (või natukene rohkemngi) piima

Glasuur:
1 spl taluvõid
100 ml suhkrut
100 ml 35% koort

Koori õunad, eemalda südamed ja viiluta õhukeseks. Määri 28 cm läbimõõduga klaasist vorm võiga ning kata põhi õunaviiludega nii, et põhi saaks kaetud.
Mikserda või, sool, suhkurud ja munad omavahel heledaks vahuks. Sega teises kausis omavahel jahu ja küpsetuspulber ning sõelu või-munavahu hulka. Vala juurde piim ning mikserda ühtlaseks tainaks.
Tõsta tainas õuntele ja silu pind ühtlaseks. Küpseta kooki umbes 185 kraadi juures 15-25 minutit. Kook on valmis, kui sellesse sissetorgatud puutikk jääb puhtaks.
Glasuuri valmistamiseks kuumuta suhkrut, kuni see on sulanud ja hakkab kergelt pruunistuma (ära sega suhkrut sulamise ajal, vaid kalluta õrnalt potti või kaussi (kui selleks peaks vajadus olema), sest muidu võib jääda suhkur tükki). Lisa hulka või ning lisa ka ettevaatlikult koor. Sega mass ühtlaseks.
Torka puutikuga koogi sisse augud ja vala glasuur koogile. Lase koogil natukene jahtuda ning siis võid juba sööma asuda.

No comments: