Friday, January 21, 2011

Napoleoni kook



Kuna kolmapäeval oli mu sünnipäev, siis tegin teisipäeval klassikaaslastele Napoleoni kooki. Retsept pärineb ema retseptide vihikust. Sellest kogusest valmib umbes 25*35 cm suurune kook, võibolla, et suuremgi ja mõistagi jagub seda suuremale seltskonnale.

Tainas:
200 g margariini
1 klaas (250ml) vett
1 klaas suhkrut
2 muna
soola
soodat
vanillisuhkrut
jahu (nii palju, et tekiks selline tainas, mida on hea rullida)

Keedukreem:
8 munakollast
8 spl suhkrut
8 spl jahu (triiki)
1,5 l piima
vanillisuhkrut

Taina jaoks sulata margariini ja vahusta munad suhkrute ja soolaga. Sega natukene jahutatud ja sulatatud margariin muna-suhkruvahuga ning lisa hulka soodaga segatud jahu (parem pane jahu natueke vähem kui rohkem, sest hiljem saab jahu juurde panna). Aseta tainas tunniks ajaks külmkappi.
Võta tainas külmkapist välja ning jaga kuueks tükiks. Pane ahi 180-190 kraadi peale soojaks ja asu tainaplaate rullima. Rulli tainatükk 25*35 cm suuruseks ristkülikuks ja tõsta taignarulli abil küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning torka kahvliga auguliseks. Senikaua kuni üks tainaplaat on ahjus asu teise tüki rullimise juurde. Valmista niimoodi 6 tainaplaati. Kui tainast peaks üle jääma, mida mul jääb koguag, siis tee sellest kaneeliküpsiseid ;).
Kreemi jaoks vahusta munakollased suhkruga heledaks vahuks. Lisa juurde jahu ja natukene piima ning mikserda ühtlaseks. Ülejäänud piim soojenda veevannis keemiseni. Siis lisa hulka muna-jahusegu ja sega vispliga korralikult läbi. Keeda kreemi paksenemiseni (koguaeg segades) ja jahuta ruttu külmaveevannis. Enam-vähem jahtunud kreemile sega hulka maitse järgi vanillisuhkrut.
Aseta kandikule tainaplaat ning peale pane keedukreemi. Niimoodi toimi viie plaadiga ning kuues plaat purusta peale pudiks.
Valminud kook kata toidukilega ja aseta külma. Lase vähemalt 12 tundi seista, siis on kook ilusti läbi tõmmanud. Mida kauem külmas seisab, seda parem.

NB! Ülejäänud munavalgetest tee beseesid!

4 comments:

Merike said...

hilinenud õnnesoovid!
Kook on ilus

Birgit said...

Suur aitäh!

agnes. said...

SA oled kullatükk,olen viimase nädala jooksul mõelnud Napoleoni kooki teha aga pole aega olnud otsida retsepti- aitäh!

Birgit said...

Palun, palun. Loodan, et siis ikka koogiteoks läheb ;) .