Monday, February 7, 2011

Soome pirukad


Seda retsepti tuntakse ka karjala pirukate nime all kuna need pirukad on pärit Soomest Karjalast. Need võivad tunduda kuivad kuigi tegelikult on tegemist väga heade ja toitvate küpsetistega. Maitsevad kõige paremini värsketena. Järgmisel päeval on head süüa soojendatult koos võiga. Algne retsept pärineb kirjastuse Sinisukk raamatust "Iga kirjastuse suur kokaraamat", kuid mina tegin selle omale käepärasemaks.

Tainas:
2 dl vett
2 spl õli
0,5 tl soola
4 dl peenikest rukkijahu (sobib näiteks Kalewi rukkijahu)
1,5 dl nisujahu

Täidis:
3 dl riisihelbeid
vett
piima
2 keedetud muna
maitse järgi soola ja pipart

Pintseldamiseks:
võid
kuuma vett

Kõigepealt valmista täidis. Keeda riisihelbeid soolaga maitsestatud vees mõni minut ning vedelda piimaga. Tõsta pott tulelt ning kata kaanega ja jäta tõmbama, vajadusel lisa juurde sooja piima (puder ei tohi jääda liiga vedelaks ega ka liiga kuivaks). Maitsesta pipraga ning vajadusel lisa veel soola. Haki hulka keedetud munad ja tõsta täidis jahtuma.
Taina jaoks sega omavahel ühtlaseks vesi, õli ja sool. Lisa juurde jahud ja sega ühtlaseks tainaks. Rulli tainas paksemaks vorstiks ning kata toidukilega, sest muidu hakkab rullimise ajal tainas kuivama. Lõika tainavorstist paraja suurusega tükk ning rulli kergelt jahusel laual õhukeseks ovaalseks kettaks (nii suur kui ise tahad). Aseta ketta keskele täidist ja näpista ääred kokku (vaata pildilt tulemust). Vormi nii ka ülejäänud pirukad ja aseta need küpsetuspaberiga või võiga määritud ahjuplaadile.
Küpseta Soome pirukaid umbes 200 kraadi juures 10-15 minutit. Ahjust välja võttes pintselda pirukaid või-vee seguga (mida suurem on või hulk, seda parema maitsega pirukad saad).
Serveeri soojalt või leigelt.

No comments: