Friday, October 14, 2011

Brita kook


Tegin ka siis üks kord selle Brita koogi ära. Kuna ainult vahukoor on minu arust liiga läila, siis kasutasin täidises vanillikohupiimapasta ja vahukoore segu. Brita kook tundub olevat raske teha, aga teglikult ei ole seda üldse. Jäin tulemusega väga rahule.
Retsepti sain 2009. jaanuari Oma Maitse numbrist. Seale retsepti autoriks on Maru. Retsept on üleval ka siin. Muutsin retsepti natukene endale käepärasemaks.

Põhi:
125 g võid
1,5 dl suhkrut
3 munakollast
1,5 dl jahu
1,5 tl küpsetuspulbrit
1 dl piima
(0,5 sidruni riivitud koor)

Besee:
3 munavalget
väike näpuotsatäis soola
2 dl suhkrut
u 70 g mandlilaaste

Täidis:
300 g vanillimaitselist kohupiimapastat
2 dl vahukoort
3 tl suhkrut
natuke sidruni mahla
mustikaid või muid marju või kompottipuuvilju-marju

Hõõru toasoe või suhkruga. Lisa ükshaaval munakollased ning sõelu juurde jahu ja küpsetuspulbri segu ning (sidrunikoor). Vala hulka piim ja sega ühtlaseks.
Kalla segu ahjuplaadile (u 30*30) ja aja ühtlaselt laiali. Soovi korral võid tainast küpsetada kahes ümmarguses lahtikäivas koogivormis. Tainas on üsna kleepuv, seega on seda lihtsam märja käega laiali ajada.
Besee jaoks vahusta munavalged näpuotsatäie soolaga. Kui vaht on hele, lisa aeglaselt suhkur. Vahusta veel, kuni munavalgevaht on tugev ja kohev.
Määsri munavalgevaht taina peale, raputa peale mandlilaastud ja küpseta 175-180 kraadi juures senikaua kuni besee on pealt pruunikas ja põhi on läbi küpsenud.
Võta kook ahjust ja lase jahtuda.
Täidise jaoks vahusta vahukoor kolme teelusika suhkruga. Lisa juurde vanillikohupiimapasta, natuke sidruni mahla (kasutasin natuke seda sidruni mahla mis on poes müügil-kollane sidrunikujuline pudelike) ja sega ühtlaselt läbi.
Lõika jahtunud põhi kaheks. Ühe poole peale aseta täidis ja täidise peale pane nii palju mustikaid või muidu marju, kui tahtmist on. Lisa nüüd teine pool peale ja lase koogil mõnda aega külmikus maitsestuda ning lõika alles siis lahti.

No comments: