Sunday, October 16, 2011

Köömnetega sõir


Tegin ka siis üks kord selle sõira ära. Väga lihtne tegemine oli. Keerulisem oli otsida poest 5% kohupiima, mida ma kahjuks ei leidnudki. Tahtsin rasvasemat kohupiima, kuna siis tuleb sõir selline juustusem, aga mida pole, seda ei ole. Tegin siis 0,5% kohupiimaga ja olenemata sellest, tuli sõir päris mõnus.
Retsepti sain selle aasta märtsikuu Oma Maitsest. Kogustest nii palju, et tolle retsepti andmeil pidi tulema 350-400 grammi sõira, aga minul tuli 490 grammi :). Ja sealses retseptis oli kasutatud nii köömneid kui ka vürtsköömneid ning kuna mul neid teisi ei olnud, siis panin lihtsalt suurema koguse köömneid mille eelnevalt õrnalt röstisin.

1 liiter piima
500 g kohupiima
1 tl soola (panin roosat soola)
50 g võid
2 muna
1 tl köömneid
0,5 tl jahvatatud vürtsköömneid

Kuumuta piim potis keemiseni. Sega kohupiim ühtlaseks ja lisa piimale. Kuumuta segu keskmisel kuumusel vadaku eraldumiseni. Vadak on kollakas läbipaistev vedelik, mis tekib kalgenduva kohupiimataolise massi vahele. Võta pott tulelt, kalla mass sõelale ning jäta umbes 30 minutiks nõrguma. Sulata pannil (tegin potis) või ja lisa sinna nõrgunud kohupiimamass. Sega läbi ning lisa lahtiklopitud munad, sool ja köömned. Kuumuta mõni minut, kuni mass kergelt pakseneb, kuid ära keeda. Kalla marliga vooderdatud kaussi ja jäta ööpäevaks külma nõrguma.
Järgmisel päeval keera kauss tagurpidi ja eemalda marli. Lõiks sõir viiludeks ning paku võileival, salatis või niisama suupistena. Sõira võid ka edukalt praadida või soojade võileibade valmistamiseks kasutada.

No comments: