Thursday, February 2, 2012

Kõrvitsakook mee ja toorjuustuga


Pole iidamast-aadamast ajast midagi uut küpsetanud võinohh, pole üldse küpsetanud. Noo, sünnipäevaks tegin kaks napoleoni kooki ja kaks hunnikut šokolaadiglasuuriga šokolaadimuffineid, aga need ei ole midagi uut. Kuna emps tahtis nii väga mingit kooki kõrvitsast, siis tegin talle eile õhtul kõrvitsakooki, mille algne retsept pärineb nami-namist. Põhja tegin samasuguse, aga lisasin natuke soola ning täidise tegin olemasolevast. Maitsest nii palju, et tegemist on ühe mõnusalt kreemise pirukaga mille maitse on selline teistsugune, mida olen harjunud koogi puhul tundma, aga koos muretainast põhjaga moodustab see maitsva ja hea koosluse. Ahjaaaa, isa sõi pool kooki üksi ära xD (Ütlesin talle, et sul hakkab paha sellest. Ta vastas, et ei hakka. nüüd kui ma seda sissekannet teen, siis küsib, et kus sa teadsid, et mul paha hakkab :D. Ilmselgelt on see magus ja toorjuust annab rasvasust.). Kuna isale meeldib see kook, on see märk sellest, et ma võin heaga uusi kooke katsetada.

Põhi:
3 dl nisujahu
2 spl suhkrut
125 g võid
1 munakollane
natuke soola

Täidis:
200 g maitsestamata toorjuustu
1 munavalge
2 muna
peaaegu 1 dl suhkrut
0,5 dl vedelat mett
natuke soola
3 tl tärklist
4,5 dl kõrvitsapüreed
1 tl jahvatatud kaneeli
umbes pool tl jahvatatud ingverit


Haki või, suhkur, sool ja jahu omavahel purutaoliseks, lisa munakollane ja mätsi ühtlaseks. Pane külmkappi pooleks tunniks tahenema.
Täidise jaoks sega omavahel toorjuust, suhkur, mesi, sool ja munad ühtlaseks. Suhkrut võib panna vastavalt oma maitsele kas vähem või rohkem. Lisa segule tärklis ja sega ühtlaseks. Lõpuks lisa hulka kõrvitsapüree, jahvatatud kaneel ja ingver.
Vooderda 24 cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhi ja seinad, nii kõrgelt kui võimalik, tainaga. Torka kahvliga põhi ja küljed läbi, kata ääred fooliumiga ning küpseta 200 kraadises ahjus õrnalt pruunikaks.
Keera ahi 180 kraadi peale, võta foolium põhja äärtelt ära ning kalla täidis põhjale ja aseta ahju umbes 40-50 minutiks küpsema (võib kuluda ka rohkem aega).
Kõige paremini maitseb järgmisel päeval jahtunult koos kohviga.

No comments: