Saturday, May 28, 2011

Kringel keedukreemi ja rosinatega


Ma olen saandud mõnda poe keedukreemiga kringlit, aga seal on see keedukreem kuidagi kuiv. Mõtlesin, et prooviks ise ühe korraliku keedukreemiga kringli valmis teha, ikka sellise kus kreem on kreemine. Ja niisuguse kringli ma ka sain. Igati õnnestunud värk.

Pärmitainas:
30 g presspärmi
2 spl suhkrut
1,5 tl soola
2,5 dl käesooja (täis)piima
2 suurt toasooja muna
90 g sulatatud ja jahutatud võid või õli
jahu

Keedukreem:
2 munakollast
2 spl suhkrut
2 spl natukese kuhjaga
3,75 dl piima
vanillisuhkrut
1 spl võid

Lisaks:
100 g rosinaid
võid
suhkrut
muna
tuhksuhkrut

Pärmitaina valmistamiseks lahusta pärm suhkruga. Klopi munad lahti, lisa sool, piim ja või või õli. Sega kõik vedelad ained omavahel kokku ja lisa nii palju jahu, et tekiks selline paras tainas (kes pärmitainast ennegi teinud, see teab milline peab tainas tulema). Aseta valmis sõtkutud taianas õrnalt õliga määritud kaussi käterätiku alla 1-2 tunniks kerkima.
Kreemi jaoks vajusta munakollased suhkruga heledaks. Lisa juurde natuke piimast ja jahu ning sega ühtlaseks. Aja piim väiksemas kastrulis, mis on vee vannil, soojaks ja lisa suhkru-jahu-munavaht. Sega hoolikalt paksenemiseni, lisa supilusikatäis võid, jahuta kreem kiiresti maha ning lisa maitse järgi vanillisuhkrut.
Rulli tainas jahusel laual suureks ristkülikuks. Määri peale natuke sulatatud võid, raputa õrn suhkrukiht, kata keedukreemiga ja kõige lõpuks laota laiali natukene vees seisnud rosinad. Lõika tainas pikkupidi kolmeks, rulli iga osa kokku ja punu kringliks.
Lase kringlil küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadil 15-20 minutit kerkida, määri soovi korral pealt lahtiklopitud munaga ja küpseta 180-190 kraadises ahjus 20-30 minutit. Senikaua kuni kringel on pealt ilusti pruun.
Ahjust välja võetud kringlile aseta peale köögirätik ja lase natuke puhata ning raputa siis üle tuhksuhkruga.

2 comments:

Triin said...

Kiidan kreemi, lisasin retseptile ühe sidruni mahla ja koore, täidisesse mandleid - olnud hea.
Aga "sai" jäi kuidagi kuivaks ja maitsetuks, võimalik, et liialdasin ise jahuga

Anonymous said...

Olen kuulnud, et muna sisaldavad pärmitaignad jäävad kuivavõitu.